Monday, August 1, 2011

Ramadhan Ke-2

assalamualaikum dan selamat pagi dan kepade sesiape yanglambat sahur,harap anda dapat menahan diri untuk hari nie..syukur sebab kite masih bernyawa hari nie..

tadi aku makan kat mamak untuk sahur..memang nafsu makan membuak2 la mse 2..datang la sorang makcik melayu yang tue dan separuh umor kat aku ngan membe aku,die tanye... "..makan pe dik??" aku pn jawab la nak order nestlo ais ngan NASI GORENG BIASE..pastu die tanye.."...nak telur mate x??" aku cakap X NAK..

mase 2 selesai lah conversation aku ngan makcik yang kjeje kat kedai mamak 2..tgu punye tgu,makanan aku ngan membe aku sampai...last2,ape yang aku dapat berlainan dengan ape yang aku order??dah le nasi goreng die lembab(basah),pastu ade telur,masin lak 2..aku tanye kat mak cik 2, "...mak cik,saye x order telur la..." mak cik 2 jawab "...nak wat cam ne??die dah buat..." YA ALLAH,MASE TU HANYE TUHAN YANG TAW CAM NE PERASAAN AKU...

mengenangkan makcik 2 dah separuh usia,jadi aku respect jawapan die sebab pd aku setiap manusia pernah melakukan kesilapan..jadi aku pun gagah kan diri untuk memakan dan menghabiskan juadah sahur aku...pastu aku teringat satu perkare,pernah dulu mase aku sekolah menengah,aku terbace satu artikel berkenaan pelarian afganistan..ya ALLAH,kesian aku kenangkan diorang..makanan yang jatuh atas lantai yang kotor pun diorang kutip..

jadi,walau ape pun rezeki yang ALLAH beri kat kite,nak2 dalam bulan Ramadhan yang mulia nie,aku harap korang dapat bersyukur dengan apa yang ada kerna ALLAH amat menyayangi hambanya yang sentiase bersyukur..nak2 rezeki yang DIE bagi dalam bulan yang penuh berkat nie..ingat,bile kite bersyukur,rezeki akan melimpah ruah  datang kat kite..lagi 1,banyak kan lah bersedekah ye dalam bulan Ramadhan nie..nie je lah yang sempat aku kongsi.. :)

GG :-nak siap2 g kolej,kelas awal pagi lak.. :) chaiyok!! ;p

No comments:

Post a Comment